Bu fotoğraftan hayatta iki kişi kaldı...

2024.04.29 17:13 - Son Güncellenme: 2024.04.29 17:18
A

Fotoğrafın çekildiği tarih 1967.

Bursaspor'un o günlerdeki statüsüyle Türkiye 1. Ligi'ndeki ilk sezonu.

Gereksiz bir hesaplaşmaya kurban edilerek tarihe karışan Atatürk Stadı'nda bir maç öncesi objektiflere  bu poz için dizilmişler.

'Şöhretler resmi geçidi gibi' kadraja sığışarak tarihe not düşen o karenin kahramanları; aslında Bursaspor'un sonraki yıllarda üç büyüklere diklenecek ilk çekirdek kadrolarından birisiydi.

'Şöhretler resmi geçidi gibi' tanımlamam belki bugünün jenerasyonuna biraz aykırı gelse de;

Ben yaştaki kuşağın belleğinden hiç silinmemiştir fotoğraftaki on bir.

Bursaspor'a resimdekilerle sevdalanmış bir kuşağın belki de son iz düşümü olarak, bundan sonra tekrar göz attığımda yaşama tutunmaya çalışan son iki ferdinden birisinin içlerinde olacağının garantisi veremeyeceğimden nostalji yaparak anlatmaya çalışayım onları isterseniz.

Bir hafta içinde önemli üç değerini daha ebediyete uğurlayan Bursaspor'un kuruluş yılları oyuncularını tanıtabilme bağlamında; yeni nesil taraftarlara da bilgilenme anlamında faydası dokunur belki.

Yazımın içine gömülü o fotoğraftan hayatta sadece iki kişi kaldı...

Birincisi ayakta sağdan ikinci Haluk Erdem;

Diğeri oturanlardan soldan ikinci Canan Açıkgöz.

Fotodan birer birer eksilenleri 'bilenler, bilmeyenlere anlatsın' diyeceğim de;

Öyle bir şansımız da giderek azalıyor ne yazık ki.

'Bilenler' olarak bir elin parmağı kadar kaldık;

Gidenlere, 'son bilenler' de eklendiğinde Bursaspor'un kuruluş tarihinin yıldızlarını kimler, bugünlere anlatacak orasını düşünmek bile istemiyorum.

Kulüp tarihine karınca kararınca katkılarıyla izler bırakmış Necati Göçmen, Müfit Gürsu, Baykul Tüysüz'ü peş peşe kaybedince;

1967'nin klasikleşmiş on birlerinden birisini; yeni jenerasyona en azından tanıtma bağlamında bir görev yüklenmeyi kendime borç bildim.

Hep birlikte tanımaya çalışalım mı?

Ayaktakiler soldan sağa. Ahmet Tuna Kozan (santrhaf), Müfit Gürsu (sağ bek), Osman Uçaner (kaleci), Tuncay Becedek (orta saha), Haluk Erdem (sol bek, santrhaf, sol açık, santrfor), İsmail Tartan (sağ haf), oturanlar soldan sağa: Ersel Altıparmak (orta saha; forvet arkası), Canan Açıkgöz (orta saha), Necati Göçmen (sağ açık, santrfor), Cemal Topaloğlu (santrfor), Mesut Şen (sağ açık, takım kaptanı)

Ne yalan söyleyeyim; Bursaspor'un eski fotoğraflarına bakmaya korkar oldum artık.

Bir sonra göz attığımda mutlaka birilerini eksilmiş buluyorum belleklerimizde yaşayan unutulmaz portrelerin kahramanlarından...

Şimdi;

Sayıları giderek azalsa da isim vererek anmadan edemeyeceğim.

Kadraja bu resim için giremese de, aramıza karışarak bizimle anılarını paylaşmaya devam eden İbrahim Akan, Taner Çığıraç, Gürol Arkan, Sinan Bür, Mehmet Vahap Çeki, Yusuf Çavdar'la diğerlerine uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları